A “Sémamód Munka” a sématerápia központi része és a sémamódokkal való munkát öleli fel. A sémamódok az érzelmi és viselkedési mintázatok dinamikus állapotai, amelyek az „itt és mostban”, az egyénben folyamatosan váltakozva jelennek meg. Ezek a jelenbeli módok különböző sémák aktiválódásakor lépnek fel, és az egyén különböző reakcióit tükrözik az aktuális érzelmi kihívásokra.

A sématerápia négy fő sémamód kategóriát azonosított:

  1. Gyermeki módok: Ezek a módok a gyermekkorban átélt érzéseket és általában a ki nem elégített gyermeki szükségleteket tükrözik. Megkülönböztetjük a Sérülékeny Gyermek, a Dühös Gyermek, az Impulzív-fegyelmezetlen Gyermek és a Boldog gyermek módokat. Példa: Egy férfi kliens gyermeki szintű dühöt érzett  a felesége iránt, ha az a tevékenységeire koncentrált helyette (pl. házimunka) és emiatt gyakran duzzogott és passzív ellenállásokat tanusított együttműködés helyett. A Dühös Gyermek módba kerülés beazonosítása után megkerestük ennek gyermekkori eredetét, a kliens anyukája befelé forduló volt és nem tudott figyelni a kliens életkori szükségleteire és már óvodás korában erőltette, hogy feladatokat oldjanak meg és nem vette észre, hogy gyermeke már éhes, álmos, vagy játszani szeretne vele. A kliens gyermekként az apai mintának megfelelően ilyenkor dühössé vált, melyet eleinte „rosszalkodással”, későbbi korokban ellenkezéssel fejezett ki. Így jelzett Dühös Gyermek az anyja felé, hogy figyeljen rá és ezt ismételte felnőtt párkapcsolatában is, ahol ez a gyermeki mód már diszfunkcionálisnak bizonyult. A Dühös Gyermek mód mögött megtaláltuk az Érzelmi depriváció sémát, amelyet az anya érzelmi ráhangolódásának hiányai és elhanyogolásai alakítottak ki a kliensben. Az anyai érzelmi depriváció és elhanyagolás miatt kialakult Érzelmi depriváció séma a jelen nehéz helyzeteiben aktivizálódva elő tudta hozni kliens Sérülékeny Gyermek módját is, ami erősebb tünetekkel, egyfajta „visszavonulással a saját magányába” és így önfeladással is járt, kliens ilyenkor depresszívnek érezte magát és visszahúzódott a családtagoktól. Sérült Gyermeknek sokat segítettünk a terápiás munkában, hogy gyógyulni, fejlődni tudjon, hogy kimerészkedjen saját elvonulásából és megtanulja egyre egészségesebben vállalni valódi érzéseit, problémáit. 
  2. Diszfunkcionális szülői módok: Ezek a módok a belső kritikus, vagy büntető, illetve a túlkövetelő szülői hangokat reprezentálják, így is nevezik őket, büntető-kritikus szülő mód és túlkövetelő szülő mód. Példa: Egy férfi kliens rendszeresen Büntető Szülő módba került, gyakran elégedetlenkedett önmagával szemben, nehéz érzelmi helyzetek után büntetően szólt önmagához, pl. lehülyézte, ostobának tartotta magát. A büntető hang eredetét sikerült beazonosítanunk, gyermekkorában az apjától érkezett, aki rendszeresen gúnyolta és becsmérelte őt, ha nem tudott valamit,  sőt felnőttként gyakran versenyzett vele, a kliens pedig magáévá tette véleményét és azonosult vele. A Büntető Szülő mód mögött megtaláltuk a Könyörtelen mércék és a Büntető készenlét sémákat, valamint a Sérülét Gyermekben gyakran aktivizálódó és rögzült Csökkenértékűségi sémát.
  3. Diszfunkcionális megküzdési módok: Ezek a módok az egyén jelenbeli diszfunkcionális megküzdési, viselkedési stratégiái, amelyek a sémáknak való alárendelődésre, vagy a sémák elkerülésére vagy túlkompenzálására szolgálnak, melyek név szerint a Behódoló megküzdési módok, az Elkerülő Védelmező mód és a Túlkompenzáló megküzdési módok. Példa: Férfi kliens úgy próbálta kezelni a munkák elosztásával kapcsolatos munkahelyi konfliktusokat, hogy folyamatosan Elkerülő Védelmező módba vitte bele magát, melynek segítségével azt kommunikálta, hogy a munka elosztása őt nem érinti, nem tud hozzászólni, nincsenek sem gondolatai, sem érzései a témához. A terápiás munkában azonban egy idő után rendszeresen átváltott Dühös Gyermek  módba, mert valójában azt érezte, hogy a munkák elosztása nagyon is húsbavágó számára. Elkerülő Védelmező módjának visszahúzódása és konfliktus kerülése következtében ugyanis a legnehezebb precíziózus munkákat és ráadásul a legnagyobb mennyiségben adták ki részére. Az elkészült termékek pedig objektíven és  egyértelműen nagy különbségeket mutattak a dolgozók megterhelése között, ugyanakkora bérezésért.  Kliens belátta, hogy a munkahelyen alkalmazott Elkerülő Védelmező mód, a megbeszélések, rákérdezések, konfrontációk teljes elkerülése maladaptív, melyhez képest a pszichológiai órákon alkalmazott Dühös Gyermeki kifakadásai is már egy kis előrelépést jelentettek, mert legalább megmutatták számára az egyébként teljesen jogos düheit. A terápiás órákon próbálkozott még Panaszkodó Védelmező móddal is, azaz ismétlődően csak panaszkodott és panaszkodott a jogtalan munkahelyi munkaelosztásról. Lassan sikerült tudatosítanai, hogy ezek is maladaptív megküzdési módok, különösen, hogy Dühös Gyermek és Panaszkodó Védelmező csak a terápiás órákon nyilvánultak meg, a munkahelyén visszatért a kényelmesnek tűnő Elkerülő Védelmezőbe. Hosszú feltáró munka indult el a munkaehlyi főnökök és munkatársak felé érzett harag és a sokáig rejtett szorongások, félelmek beazonosítása és a gyermekkori sérülések és az ezek következtében kialakult sémák gyógyítása érdekében. Egészséges Felnőtt megoldásai, reakciói lassan épültek fel.
  4. Egészséges Felnőtt mód: Ez a mód az Egészséges Felnőtt állapotokat, megoldásokat jelenti, amelyek képesek hatékonyan kezelni a sémáinkat, segítik kifejezni valós érzéseinket és kielégíteni alapvető érzelmi szükségleteinket.

A sémamódokkal való munka során beazonosítjuk, hogy az adott helyzetben a kliens melyik módban volt éppen és hogy ezek közül a módok közül, melyek voltak maladaptívak, emellett követjük a módok közötti váltásokat, mert az egyén gyakran átválthat egyik módból a másikba, anélkül, hogy látná ennek hatásait a helyzetekre. Ezt követően azonosítjuk a módok mögött lévő sémákat és összekötjük a jelen helyzeteket a múltbeli történésekkel, traumákkal, bántásokkal, érzelmi elhanyagolásokkal stb. Ennek célja az, hogy az Egészséges Felnőtt mód megerősödjön és képes legyen kontrollálni a diszfunkcionális módokat (a Megküzdési módokat, Szülő módokat) és megérteni a Gyermek mód valós szükségleteit és kifejezni a valódi érzéseit a hárítás helyett, így javítva az egyén érzelmi jólétét és interperszonális kapcsolatait.

 

Janovszki Gabriella

klinikai szakpszichológus

pszichológus Budapest

pszichológus 14. kerület

pszichológus online

 

Felhasznált irodalom: 

Jeffrey E Young -Janet E Kiosko – Marjorie E Weishaar Sématerápia

 

Kapcsolódó anyagok:

Pszichológus Budapest

Sématerápia I.

Sématerápia II.

Janovszki Gabriella bemutatkozása

Munkatársaink

Klinikai szakpszichológia

Pszichológiai konzultáció

Egyéni vagy csoportos pszichoterápia

Kognitív terápia

Integratív terápia

Relaxáció, autogén tréning