A sématerápia az egyén sémáinak feltárásával és a hibás sémák gyógyításával, korrekciójával foglalkozik. A kognitív fejlődéselmélet szerint a séma a valóságra, vagy élményre illesztett minta, ami segít az egyénnek a helyzetetket értelmezni, érzelmileg megélni és a reakcióit kialakítani. Ezek a sémák azonban sokszor tortzultak, hibásak, azaz maladaptívak, a legtöbbjük kora gyermekkorban alakult ki és felnőtt korunkban nem mindig felelnek meg a valóságnak, mégis ez alapján ítéljük meg helyzeteinket. A sémák egy része alapvető szerepet tölt be pszichés tüneteink, szorongásaink, depresszív érzéseink, szomatoform zavaraink, krízis állapotaink és személyiségzavaraink kialakulásában. Az ember 5 alapvető érzemi szükséglettel rendelkezik, a maladaptív sémák ezekből a gyermekkorban betöltetlen, 5 alapvető érzelmi szükségletből alakulnak ki. Az első alapvető szükségletünk a biztonságos kötődés, szerettteli kapcsolódés, biztonság, stabilitás, gondoslkodás és elfogadás megélése iránti igényünk. Ha ezt nem kapjuk meg korai éveinkben, akkor kialakul az első maladaptív sématartomány valamelyik, vagy sokszor egyszerre több sémája is a személyiségünkben.

  1. Elszakítottság- elutasítottság sématartomány

Fő jellemzői:

  • Képtelenek másokkal biztonságos kötődés kialakítására. 
  • Úgy gondolják, a stabilitás, a biztonság, a gondoskodás, a szeretet, a valakihez tartozás igényét senki nem tudja betölteni.
  • Traumatizáltak, szülői elhanyagolást, szeretetlenséget, bántalmazást éltek át.
  • Egyik kapcsolatból rohannak a másikba, vagy kerülik a kapcsolatokat.

Családi eredet, család jellemzői: labilis (Elhagyatottság-instabilitás), abuzív (Bizalmatlanság -abúzus), rideg, érzelmileg elérhetetlen (Érzelmi depriváció – érzelem megvonás), elutasító (csökkentértékűség – szégyen), külvilágtól elszigetelt (társas elszigeteltség -izoláció).

  • Elhagyatottság-Instabilitás séma: 

Kapcsolatai instabilak, nem tartósak. 

Hitei:  A fontos kapcsolatai nem lesznek mindig jelen, kiszámíthatatlanok, időnként megjelennek, majd eltűnnek, maghalnak, egy jobb másikért elhagyják. 

Példa: Egy 33 éves női kliens azzal keresett meg, hogy kapcsolatai mindig „felborulnak”, rendszerint elhagyják őt, néha az is előfordult, hogy ő hagyta el a másikat. Egy dolog biztos, hogy a kapcsolat elejétől számít rá, hogy csalódni fog a másikban és a kapcsolatnak vége lesz. A célkitűzése megfogalmazásához is csak 2 év után jutott el: egy bizalomteli, biztonságos párkapcsolat kiépítése.

  • Bizalmatlanság – Abúzus séma:

Gyakran kerülnek bántalmazott szerepkörbe.

Hitei: Mások a saját önző igényeik betöltésére használják őket, abuzálják, bántalmazzák, megalázzák, hazudnak, megcsalják, manipulálják őket.

Példa: egy fiatal lány azzal keresett meg, hogy többször is nárcisztikus, bántalmazó párkapcsolatot választott magának, akik eleinte nagyon vonzóak számára (jelenleg egy klinikailag is diagnosztizált nárcisztikus személyiségzavarral rendelkező férfival ismerkedett meg), később azonban érzelmileg, verbálisan, majd volt rá példa, hogy fizikálisan is bántalmazzák őt. Amikor azonban megismerkedik egy figyelmes, gondoskodó fiúval, ellenérzéseket, taszító érzéseket tapasztal magában, nem él át szexuális vonzalmat és végül ellöki őt.  A séma itt is jól beazonosítható.

  • Érzelmi depriváció – Érzelemmegvonás séma: 

Sokszor egyedül élnek, a magányosság burkából nem tudnak kilépni.

Hitei: Érzelmi kötődéssel kapcsolatos vágyaik sosem teljesülnek.  Úgyis elhanyagolják.

Három hiány mindig jelen lesz az életében: odafigyelés, megértés és a védelem hiánya. 

Példa: egy 38 éves férfi azzal keresett fel, hogy 7 éve elvált az első és egyetlen párkapcsolatától, azóta teljesen egyedül él és nagyon magányosnak érzi magát, mintha „egy elefántcsonttoronyban élne”, vagy bekerült volna „a magány burkába”, amelyből képtelen kilépni. Hiába próbált ismerkedni, ezek kudarccal végződtek és megerősítették abban, hogy ma már nem is igazán próbálkozik. Terápiás kapcsolatot is nagyon nehezen, nagy erőfeszítéssel keresett magának,  miközben tudta, hogy nincs rendben az élete. 

  • Csökkenértékűség – Szégyen séma:

Önbizalom problémákkal küzd, leértékeli magát, sok tulajdonságát személyes hibának éli meg (önzőség, elfogadhatatlan szexuális vágy), vagy nyilvánosan látható hibákat érzékel magán (csúnyaság, szociális ügyetlenség). Ezekkel az un. hibákkal kapcsolatban folyamatosan szégyent érez. 

Hitei: Baj van velem. Alsóbbrendű vagyok. Értéktelen vagyok. Ha valaki megismer, képtelen lesz szeretni. 

Példa: az előző, érzelmi deprivációba került, 38 éves férfi kliens példájánál maradva, sikertelen párkapcsolati kísérleteit eleinte a női világ nárcisztikus, lekezelő működésére vezette vissza és csak a terápia során jutott el arra a felismerésre, hogy ez belóle is fakad. Belátta önmaga előtt, hogy nincs önbizalma, „kevésnek”, „csúnyának”, „elfogadhatatlannak” éli meg magát és eljutott oda, hogy felismerje, ez kihat az ismerkedéseire, a partnereire, ahogyan őt érzékelik, megélik és ahogy viszonyulnak hozzá. A csökkenértékűség séma megdolgozása fontos célkitűzéssé vált. Ugyanis ez a séma határozta meg kliens gondolkodását, önmagával kapcsolatos érzéseit, viselkedését az ismerkedési helyzetekben és kiahtott a partner megéléseire és válasz reakcióira is. 

  • Társas elszigeteltség – Elidegenedettség séma: 

Nem tartoznak egytelen csoporthoz, közösséghez sem, úgy érzik, képtelenek beilleszkedni.

Hitei: Különbözöm másoktól. Más vagyok, mint a többiek. Nem tartozom közéjük. Úgysem tudok beilleszkedni.

Péda: továbbra is maradva az előbbiekben ismertetett 38 éves férfi pédájánál, nehéz problémát jelentett számára az is, hogy nem volt barátja, vagy ismerős társasága, akikkel eltölthette volna az ideját és megkönnyíthették volna az ismerkedését. Úgy érezte, hogy az „kolonc az ismerősei nyakán”, „nem szeretne rájuk akaszkodni”,  „mindig is kilógott a sorból”, ezért inkább nem is kereste őket, hanem otthon ült a magányában (érzelmi depriváció séma).

 

Összefoglalva az első sématartomány sémái súlyos gyermekkori sérülések, tarumák, kötődési problémák következtében alakulnak ki, ezért közül több is, együttesen is jelentkezhet egy-egy embernél. A háttérben, a korai, preverbális időszaktól, sokszor már csecsemő kortól kezdve elhanyagoló, bántalmazó, szeretet nyújtani  képtelen, tarumatizáló szülőket találunk, akik a súlyos érzelmi, kapcsolati problémák kialakulásának az okozói. A sématerápia során elindul a feltáró munka és a gyógyítás, reparáció, helyreállítás, amelynek célja, hogy a kliens meg tudjon élni egy szeretetteli kapcsolódást, stabil kötődést, gondoskodást, elfogadást érzéseiben, megtanulja elhinni ennek valódi lehetőségét és fejben, a gondolataiban is leképezni ezt, végül pedig az ehhez illeszkedő új reakciókkal, viselkedésekkel reagálni a külvilágra. 

 

Janovszki Gabriella

klinikai szakpszichológus

pszichológus Budapest

pszichológus 14. kerület

pszichológus online

Felhasznált irodalom: 

Jeffrey E Young -Janet E Kiosko – Marjorie E Weishaar Sématerápia

 

Kapcsolódó anyagok:

Pszichológus Budapest

Sématerápia II.

Janovszki Gabriella bemutatkozása

Munkatársaink

Klinikai szakpszichológia

Pszichológiai konzultáció

Egyéni vagy csoportos pszichoterápia

Kognitív terápia

Integratív terápia

Relaxáció, autogén tréning